Establishment of an eficient in vitro germination method of arnaucho supano (Capsicum chinense Jacq.)
DOI:
https://doi.org/10.51431/bbf.v9i4.647Keywords:
Arnaucho, supe, chili supano, Capsicum chínense, in vitroAbstract
Objective: To establish an efficient in vitro germination method from arnaucho supano (Capsicum chínense Jacq.) Seeds. Materials and Methods: The arnaucho supano seeds were subjected to disinfection with 70% alcohol for 60 seconds and later at five concentrations of calcium hypochlorite (0,5%, 1%, 1,5%, 2% and 2,5% of NaClO), later After disinfection, six treatments were tested for the establishment and in vitro germination of the seeds with a difference in the percentage of the MS culture medium and pH levels. Results: The best results in the disinfection process were the treatments with 1.5% and 2% with 0% contamination and 0% oxidation. For the germination process, no significant differences were shown between the concentrations of the MS culture medium, but there was an effect due to the pH level of 7,8, reducing the germination and growth of the arnaucho seedlings in vitro. Conclusion: An efficient in vitro germination method was established from arnaucho supano seeds (Capsicum chínense Jacq.). Presenting an optimal disinfection protocol and considering this methodology as an ex situ conservation method for subsequent research work.Downloads
References
Argüelles, A., Hernández, A., Cortez, A. y Díaz, H. 2020. Callogénesis in vitro de paprika (Capsicum annuum L.) cv. Papri King a partir de tallos. Big Bang Faustiniano 9(1): 4-7.
Calva, G. y Perez, J. 2005. Cultivo de celulas y tejidos vegetales: fuente de alimentos para el futuro. Revista Digital Universitaria, 6(11), 3-4. ISSN 1067-6079.
Das, M. y Pal, A. 2005. In vitro regeneration of Bambusa balcoa Roxb. Factors affecting changes of morphogenetic competence in axillary buds. Planta Cell Tissue and Organ Culture 81(1): 109-112.
Fajardo, L. 2006. Establecimiento in vitro de yemas axilares de Guada angustifolia Kunth. Tesis en Opción al Título de Master en Biotecnología Vegetal. IBP. UCLV. 80 pp.
George, E. 1996. Plant propagation by tissue culture. 2nd ed. Part 1. Exegenetics Ltd.
Gomez, L. 2016. Establecimiento de un protocolo para la induccion de la androgenesis en Capsicum chinense Jacq. Centro de Investigacion Cientifica de Yucatan, A.C. Mexico. pp. 1-2.
Hernández, A., Argüelles, A., Cortez, A., Díaz, H. 2020. Efecto de la concentración de 2,4-diclorofenoxiacético en la inducción de callos in vitro utilizando cotiledones de rocoto (Capsicum pubescens Ruiz & Pav.). The Biologist 17(2): 327-334.
Hernández, A., Pineda, A., Díaz, H. 2019. Efecto de la luz y del ácido giberélico en la germinación in vitro de Capsicum annuum L. cv. 'Papri King'. Biotecnología Vegetal 19(3): 165-170.
Hernández, A., Pineda, A. y Noriega-Córdova, H. 2019. Aislamiento e identificación de Fusarium oxysporum obtenidos de zonas productoras de “ají paprika” Capsicum annumm L. (Solanaceae) en el distrito de Barranca, Perú. Arnaldoa 26(2): 689-698.
Hernández-Amasifuen, A.D., Argüelles-Curaca, A., Cortez- Lázaro, A.A. y Díaz-Pillasca, H.B. 2021. In vitro induction of callus from foliar explants in rocoto (Capsicum pubescens Ruiz & Pav.). La Granja: Revista de Ciencias de la Vida 33(1): 7-15.
Jager, M., Jiménez, A. y Amaya, K. 2013. Las cadenas de valor de los ajíes nativos de Perú. Compilación de los estudios realizados dentro del marco del proyecto “Rescate y Promoción de Ajíes Nativos en su Centro de Origen” para Perú. Bioversity International. Cali.
Marin, E. 2012. Embriogénesis somática del genero capsicum: Validación de un protocolo de regeneración in vitro en Capsicum annuum. Centro de investigación científica de Yucatán, A.C. 3-6p.
Murashige, T. y Skoog, F. 1962. A Revised Medium for Rapid Growth and Bio Assays with Tobacco Tissue Cultures". Physiologia Plantarum. 15 (3): 473–497.
Palacios, E. 2011. Caracterización del efecto quimiotrópico del glutamato en raíces de chile habanero (Capsicum chínense Jacq.) Tesis de maestro en ciencias. Centro de Investigación Científica de Yucatán, A.C. Mérida, Yucatán, México. 5-6p.
Pérez, A. 2000. Oxidación de pigmentos carotenoides en función de su estructura y entorno lipidico. Universidad de Sevilla. Sevilla, España. pp. 2-3.
Ruiz, R., Nava, M., Landeros, C. y Díaz, G. 2016. Potencial productivo y limitantes para el cultivo del chile habanero Capsicum chinense Jacq. en el estado de Veracruz Mexico. RINDERESU, 1-7.
Valdés-Infante, J., Rodríguez, N., González, L., Velázquez, J., Rivero, D., Sourd, D., Martínez, F. y Rodríguez, J. 2012. La biotecnología como herramienta para la propagación, conservación y el mejoramiento genético del guayabo. Rev. Colomb. Biotecnol. 14(2): 8-9.
Zamora, L., Rodríguez, R., García, L., Hernández, J. y Hernández, T. 2018. Estudio del pericarpio de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) por espectroscopia raman. Chilean J. Agric. Anim. Sci., 34(1), 68-74.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Julio Alcides Rojas Chávez, Brayan Anthony Lugo Chinchay, Alexandra Jherina Pineda Lázaro, Giselle Jazmín Aguilar Balabarca, Alexis Argüelles Curaca, Hermila Belba Díaz Pillasca
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.