Effect of potassium dose in the cultivation of paprika pepper (Capsicum annuum l.) variety papri king
DOI:
https://doi.org/10.51431/bbf.v9i4.655Keywords:
Dose, Potassium, Ají Paprika, Capsicum annuum L., PerformanceAbstract
The objective was to determine what dose of potassium is adequate to obtain a higher yield of paprika pepper in the district and province of Barranca. Four blocks and four treatments were installed: T1 = 200, T2 = 150, T3 = 100 and T4 = 0 kg / ha. The Completely Random Block Design was used and the analysis of variance was performed at 5%. Treatment T1 excelled in the physical characteristics of the paprika pepper: plant height (77,95 cm), number of fruits per plant (15 units), weight of the dried fruit (69,92 g) and commercial yield (5.28 t / ha); Treatment T1 also improved in the physical quality characteristics: weight of fresh fruit (30,27 g), weight of dried fruit (7.0 g), length of fruit (14,76 cm), diameter of fruit (3,48 cm).Downloads
References
Alconada M., Lanfranco, J., & Pellegrini, A. (2015). Suelo en el paisaje. Edulp, 1, 1-154.
Fallas, J. (2012), “Análisis De Varianza Comparando Tres o Más Medias”, Manual estadístico. Universidad Nacional de Costa Rica. Costa Rica. Pag. 17.
FAO (1992), “Los fertilizantes y su uso” FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura), IFA (Asociación Internacional de los Fertilizantes). Manual Mundial sobre el Uso de Fertilizantes, Roma-Italia. Pag. 8 y 54.
Fernández de la Fuente, S. (2011), “Análisis de varianza. Libro. Gestión Aeronáutica, Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. Universidad Autónoma de Madrid, España. Pag. 2.
Martínez, A., (2015), “Requerimientos nutricionales del ají Capsicum annuum L. y su relación con rendimiento bajo condiciones ambientales de Palmira, Valle del Cauca”, Tesis o trabajo de investigación presentado como requisito parcial para optar al título de: Magister en Ciencias Agrarias, Línea de Investigación en Suelos. Universidad Nacional de Colombia.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2002). Los fertilizantes y su uso.
Romero, M.; Encino, C.; García, S.; Wagner J.; Puentes, Y. y Menjivar, J. (2016), “Eficiencia de uso de nutrientes en ají tabasco (Capsicum frutescens L.) y habanero (Capsicum chínense Jacq). Artículo científico. Revista de Investigación y Agraria volumen 7 Número 2. Ambiental. Universidad Nacional de Colombia, Sede Palmira. Colombia. Pag. 121.
Vélez, L., (2015), “Respuesta del ají escabeche (Capsicum baccatum L.) a cuatro dosis Diferentes de Fertilizantes en la Granja Experimental Santa Inés”. Trabajo de titulación sometida a consideración del H. Consejo Directivo de la Unidad Académica de Ciencias Agropecuarias como Requisitos Previo para Optar al Grado de: Ingeniero Agrónomo. Universidad Técnica de Machala. Ecuador. Pag. 18.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Juan Jorge Maguiña Aguirre, Dante Daniel Cruz Nieto, José Antonio Legua Cárdenas, Ronald Fernando Rodríguez Espinoza, Yasmin Jesús Vélez Chang, Luis Alberto Torres Ruedas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.