Macronutrients extraction in paprika pepper cv. Papri King in Barranca, Peru
DOI:
https://doi.org/10.51431/par.v3i1.662Keywords:
Fertilization, nutrient extraction, macronutrients, dry matter, paprika pepperAbstract
Objectives: To determine the extraction of macronutrients as well as the effect of the fertilization levels in the paprika pepper cv. Papri King in Barranca, Peru. Methodology: The experimental design of randomly complete blocks was used, with four treatments and four blocks, the treatments were four levels of fertilization (kg ha-1 of NPK): 0-0-0, 200-100-200, 250-150 -250, 300-200-300. The fresh fruit yield, the periodic accumulation of dry matter and the extraction of nutrients were evaluated. Four samplings were carried out at 42, 77, 112, 147 days after transplantation, collecting samples of leaves, stems and fruits. Results: The accumulation of total dry matter was increasing as the plant increased its growth and development of organs, being the stem the one that reached the maximum accumulation. The highest extraction of nutrients occurred with treatment 4 (300-200-300), continuing to decrease with the other treatments. All the nutrients considered were extracted in significant quantities from the beginning of the plant cycle, being from 112 days after transplantation the elements N, K and P, which showed their maximum extraction, while at 147 days after the transplant, the elements Ca, S and Mg presented higher extraction. Likewise, treatment 4 had a higher fruit yield compared to the other treatments. Conclusions: The extraction of the macroelements considered to produce a ton of fresh fruit were: 11.31, 1.26, 15.06, 8.71, 2.30, 2.72, kg ha-1 of N, P, K, Ca, Mg, S, respectively, according to the response obtained with the fertilization level 300-200-300.Downloads
References
Álvarez, R.; Rubio, G.; Álvarez, C.; Lavado, R. (2012). Fertilidad de suelos: Caracterización y manejo en la región Pampeana. UBA Agronomia-Argentina.
Arteaga, A. (2012). Determinación de la curva de extracción y de la hoja a muestrear para análisis de macronutrientes en pimiento (Capsicum annuum L.). [tesis de maestría, no publicada, Universidad Nacional Agraria La Molina].
Azofeifa, A. & Moreira, M. (2008). Absorción y distribución de nutrimentos en plantas de chile Jalapeño (Capsicum annuum L.). Agronomía Costarricense, 32 (1): 19-29. https://www.redalyc.org/pdf/436/43632104.pdf.
Bazán, R. (1996). Manual para análisis químico de suelos, aguas y plantas. FDA-Universidad Nacional Agraria La Molina.
Bertsch, F. (2003). Absorción de nutrimentos por los cultivos. Asociación Costarricense de la Ciencia del Suelo (ACCS).
Echevarría, H.; García, F. (2003). Fertilidad de suelos y fertilización de cultivos. INPOFOS-INTA Balcarce.
Havlin, J.; Beatón, J.; Tisdale, S.; Nelson, W. (1999). Soil fertility and fertilizers: An introduction to nutrient management. Prentice Hall Inc.
Juárez, M. & Sanchez, J. (1996). Fósforo en agricultura. Universidad de Alicante.
Lázaro, W. (2008). Producción y calidad de tres cultivares de pimiento paprika (Capsicum annuum L.) bajo diferentes niveles de potasio en el valle de Chancay. [tesis de maestría, no publicada, Universidad Nacional Agraria La Molina].
Lozano, F. & Jurado, B. (2018). Gestión de cultivos. Editorial Síntesis S.A.
Maroto, J. (2002). Horticultura Herbácea Especial. Mundi-Prensa SA.
Marschner, P. (2012). Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, Elsevier.
Mengel, K.; Kirby, E. (2001). Principles of plant nutrition. Kluwer Academic Publishers Science Business.
Rincón, L.; Sáenz, J.; Balsalobre, E.; Pellicer, M. (1993). Nutrición del pimiento grueso de invernadero. Hortofruticultura, 5(1), 37-41.
Romero, M.; Puentes, Y. & Menjivar, J. (2017). Extracción de nutrientes minerales en hojas y frutos de ají (Capsicum sp.) y su influencia en el rendimiento. Revista Colombiana de ciencias hortícolas, 11(1), 114-121. https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i1.5809.
Salazar, F.; Juárez, P. (2012). Requerimiento macronutrimental en plantas de chile (Capsicum annuum L.). Revista Biociencias Xalisco, 2(2), 27-34. http://aramara.uan.mx:8080/handle/123456789/724.
Taiz, L. & Zeiger, E. (2006). Fisiología vegetal. Universitat Jaume I Publicacions.
Tesillo, E. (2012). Evaluación de diez cultivares de pimiento paprika (Capsicum annuum L.) bajo las condiciones del valle de Casma. [tesis de pregrado, no publicada, Universidad Nacional Agraria La Molina].
Urcia, P. (2012). Extracción de micronutrientes en dos cultivares de pimiento (Capsicum annuum L.) bajo las condiciones del valle de Casma. [tesis de maestría, no publicada, Universidad Nacional Agraria La Molina].
Valentín, M., Castro-Brindis, R., Rodriguez-Perez, J. & Pérez-Gruajales, M. (2011).Extracción de Macronutrimentos del chile de agua (Capsicum annuum L.). Revista Chapingo Serie Horticultura 19 (4), 71-78, http://www.scielo.org.mx/pdf/rcsh/v19n4/v19n4a6.pdf.
Valerio, R. (2016). Efecto de la concentración de ácido giberélico en el crecimiento y rendimiento de tres cultivares de pimiento paprika (Capsicum annuum L.). [Tesis de pregrado, Universidad Nacional Agraria La Molina]. Repositorio institucional UNALM. http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/2686/F04-V3467-T.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 L. A. Goñy, A. Casas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.